Енергогарант - надійні джерела
резервного електропостачання

Історія з життя одного об'єкта

До нас часто звертаються із проханням вирішити проблему із відверто поганою якістю напруги в наших електромережах. Ось в черговий раз ми встановили стабілізатор напруги ГЕРЦ 16-1/40 і щоб переконатися в правильності вибору і в тому, що він працює, здійснили вимірювання електромережі самописцем протягом двох діб.

Ось результат наших вимірювань, на малюнку видно графік вхідної напруги (чорна лінія) та вихідної напруги (червона лінія):

вхідна напруга в електромережі

Але це усереднений графік, очищений від шумів (швидко поточних процесів). А ось так виглядає із шумами, на ньому дуже добре видно постійну роботу стабілізатора:

робота стабілізатора напруги

Тепер до Вашої уваги графік у короткому проміжку часу, тобто вибірка з діапазону вимірювань:

як працює стабілізатор напруги

Також ми маємо запис миттєвих, тобто дуже коротких сплесків/провалів мережевої напруги на вході/виході стабілізатора. Ось таблиця, в якій V1-вхід стабілізатора, а V2-вихід стабілізатора:

напруга в електромережі

Дані параметри фіксуються при виході за встановлену межу в приладі, ми бачимо рівень напруги, тривалість сплеску/провалу та час фіксації.

Як видно з таблиці, періодично на виході стабілізатора бувають рівні напруги 240-250В, що виходить за межі паспортної стабілізації, але це не є проблемою або несправністю, оскільки тривалість даних сплесків не перевищує 20мсек, що цілком укладається в заявлені виробником час реакції на зміну вхідної напруги.

Але що ж відбувається із вхідною напругою? Воно часто провалюється до 140В, хто винен і що з цим робити, та й чи можна з цим щось зробити?

Для розуміння проблеми у нас є ще один вимір, в якому можна побачити залежність рівня напруги на вході стабілізатора від споживаного струму:

залежність рівня напруги на вході стабілізатора

Як бачите, що вищий струм на вході, то нижча напруга. Це говорить про наявність серйозних проблем у повітряних лініях електропередач та/або значному віддаленні від трансфрматорної підстанції..

Так що ж у нас так часто включається і споживає значну потужність, при тому, що замовник стверджує, що нічого не включено. Насправді все просто – це водяна насосна станція потужністю 1,1 кВт. Але не вона одна дає такий сплеск струму, їй допомагає і стабалізатор, намагаючись забезпечити її нормальною напругою, він перемикається на нижній ступінь, тим самим збільшуючи навантаження на мережу, але свою роботу виконує.