Енергогарант - надійні джерела
резервного електропостачання

Огляд гібридного інвертора OPTI-Solar SP1000 Efecto

У нашому модельному ряду продукції, що поставляється, поповнення, надійшли в продаж нові інвертори від тайванської компанії OPTI-Solar, що є лідером з виробництва інвероторів у своєму сегменті і має офіси по всьому світу. Дане позиціонування виробника дає впевненість у високу якість продукції, що поставляється на український ринок. Ми, у свою чергу, раді її Вам запропонувати.

Модельний ряд інверторів, що поставляються в Україну від компанії Опті-Солар, складається з потужностей 1кВа, 4кВа з сонячними зарядними пристроями на базі ШІМ контролера, моделі на 5кВА з MPPT контролером і новітньої моделі об'єднавшої в собі батарейний і мережевий інвертор на 3кВА. Але це не весь спектр продукції, що виробляється, і в наступних поставках планується розширити асортимент.

У цій статті розглянемо самий затребуваний на нашому ринку малопотужний гібридний інвертор на 1кВА/800Вт.

Гібридний інвертор OPTI-Solar SP1000 Efecto.

Зовнішній вигляд та конструктив:

гібридний інвертор зовнішній вигляд

інвертор потужністю 1кВА/800Вт

Інвертор виробляється у навісному варіанті, зі ступенем захисту IP22 для встановлення у приміщенні. Обладнаний вентиляторами примусового охолодження. Вентиляторів два, вони електронно керовані і тому працюють не завжди і тільки при нагріванні електронних елементів інвертора. Швидкість роботи венітіляторів також змінюється електронно залежно від умов роботи.

інвертор OPTI-Solar SP1000 Efecto

Основні технічні параметри інвертора наведені на шилді з правого боку інвертора.

У нашому випадку це модель SP1000 Efecto з вихідною потужністю 1000ВА/800Вт, напругою акумуляторної батареї 12В, максимальним вхідним струмом від акумулятора 66,6А, вихідною напругою 230В, частотою 50Гц, струмом по виходу 4,3А для однофазної мережі.

На шилді дано параметри зарядних і транзитних пристроїв, що входять до комплектації представленого інвертора - Вхідна напруга 230В, частотою 50Гц максимальним струмом 5,9А з однофазним включенням. Вихідна напруга заряджання акумулятора 13,4В з регульованим струмом 10А або 20А.

У комплектації є PV зарядний пристрій на базі ШІМ перетворювача з напругою входу 12В і струмом до 50А, робочий діапазон PWM зарядника 15-18В, а максимальна напруга, яку можна подавати на даний вхід зарядного пристрою не більше 40В постійного струму.

Також варто звернути увагу на температурний режим експлуатації інвертора, він допустимо в межах від 0 до 50 гр. Ми не рекомендуємо використовувати інвертор за температури навколишнього середовища за межами даних значень. Це може призвести до виходу пристрою з ладу через випадання конденсату, в нижніх температурах і перегріву у верхніх значеннях.

Вказаний на шилді серійний номер повинен бути записаний у гарантійний талон для підтвердження відповідності та виконання умов гарантійного ремонту.

Підключення інвертора OPTI-Solar SP1000 Efecto здійснюється з нижнього боку на клемні колодки та гвинтові затискачі:

подключение инвертора opti-solar

Розшифровка клем підключення:

Вхід міської/основної мережі:

PE - заземлення
L - фаза
N - нейтраль

Вихід на навантаження:

PE - заземлення
L - фаза
N - нейтраль

*нейтраль допускається використовувати загальну без розриву, що забезпечить роботу фазозалежного котельного обладнання.

Підключення сонячних панелей:

PV+ - позитивний провідник від PV-модуля
PV- -негативний провідник від PV-модуля

Підключення акумуляторної батареї:

POS+ - позитивний провідник від АКБ
POS- -негативний провідник від АКБ

Роз'єм підключення генератора:

NC-C-NO -сухий контакт реле для підключення автоматики дизельного або бензинового генератора.

Роз'єм для підключення комп'ютера:

СОМ - RJ45 роз'єм використовується для підключення до комп'ютера за допомогою кабелю RJ45-RS232.

Органи управління:

У нижній частині інвертора розташований тумблер включення інвертора та тепловий запобіжник по входу міської/основної мережі.

*Запобіжник акумулятора розташований на основній платі інвертора і не доступний для доступу користувача.

На передній панелі знаходяться чотири кнопки керування режимами індикації та керування інвертором

зовнішня панель інвертора

Індикація - дисплей інвертора LCD і дає повну інформацію про стан і параметри під час роботи системи. На дисплеї відображається схема роботи, напруга і частота входу і виходу за високою напругою, споживана потужність навантаження, потужність сонячних панелей, що генерується, напруга акумуляторної батареї і споживаний від неї струм.

Також на передній панелі виведено три світлодіоди для інформування про стан основних режимів роботи інвертора OPTI Solar.

Крім органів управління на передній панелі інвертора доступне програмне забезпечення для легкого та доступного налаштування та візуалізації робочих процесів, завантажити його можна, перейшовши за посиланням на сайт виробника. Підключається інвертор до комп'ютера через шнур (йде в комплекті постачання) до порту RS232, якщо у Вас немає цього порту, потрібно додатково придбати перехідник USB-RS232.

Встановлене програмне забезпечення автоматично знаходить підключений інвертор і виглядає наступним чином:

пз для керування інвертором

А ось тут можна зробити точне налаштування інвертора під Ваші завдання:

налаштування гібридного інвертора

Про схему роботи інвертора:

Інвертор SP1000 Efecto, та й старші за потужністю моделі, побудовані за технологією OFF-Line або якщо дивитися з точки зору сонячних систем OFF-Grid, це означає, що підключається він як джерело безперебійного живлення, зазвичай у розрив фазного проводу. Тобто на вхід подаємо міську мережу, а на вихід підключаємо виділене! навантаження яке сумарною потужністю не перевищує номінальну потужність навантаження, і пам'ятайте, що потужність насосів та компресорів має номінальне та стартове значення, що потрібно враховувати при підборі потужності інвертора.

Інвертор також можна використовувати без підключення до міської/основної мережі, функція "холодний старт" доступна і відмінно працює.

Ось приклад функціональних можливостей інвертора:

приклад функціональних можливостей інвертора

До інвертора підключається акумулятор з напругою 12В. Ємність його вибирайте згідно необхідного Вам часу резервування, а якщо ви використовуєте сонячні панелі, то й вироблення цих панелей. Пам'ятайте, що при малій ємності батарей будуть часті її розряди до мінімального рівня, а при великій - батарея може бути часто не дозаряджена, і перше і друге явища критично для батареї, тому перш ніж зупинити свій вибір на будь-якій ємності, проконсультуйтеся з фахівцем.

Підключення акумуляторних батарей має бути виконане дротом відповідного перерізу, рекомендації щодо вибору перерізу є в інструкції на інвертор. Також ми рекомендуємо встановлювати розчіплювач ланцюга акумулятора, він може стати в нагоді у разі обслуговування системи, а також в аварійних ситуаціях. Його роль може також виконувати запобіжник ланцюга акумулятора, хоча запобіжник є всередині інвертора (впаяний у плату), але і зовнішній можна встановити.

PV-модулі підключаються кабелем перерізом згідно з встановленою потужністю, клеми в інверторі розраховані на переріз до 6мм.кв. Також бажано встановити розчіплювач на вхідному ланцюзі підключення панелей.

Далі, після встановлення та підключення Ви можете налаштувати під свої потреби роботу системи загалом. Наприклад необхідно вибрати тип підключеної батареї, без цього може бути не правильна зарядка акумулятора, що призведе до виходу його з ладу. Також налаштуйте схему роботи. Можна вибрати кілька варіантів пріоритетної роботи, від мережі або від сонячних модулів. Вказати інвертору як пріоритетніше заряджати акумулятори, від мережі або від PV модулів, до якої напруги на акумуляторах працювати без мережі, і коли повторити зарядку акумулятора.

Що цікаво, в даній моделі доступна функція рестарту після перевантаження або перегріву, ця функція дуже корисна, і включається також через меню налаштувань.

А функція економії дозволить не витрачати запас заряду акумулятора коли у Вас немає навантаження, при її активації інвертор вимкне вихід і опитуватиме навантаження, і при включенні її подасть живлення споживачеві. Це дуже корисна функція, адже споживання холостого ходу, заміряне в процесі тесту, склало 1,5А, що становить близько 20Вт, а при роботі на акумуляторі кожен Ват на рахунку.

* варто окремо згадати про можливості потужніших моделей до включення в паралель, так і до трифазного включення, що дозволяє при проектуванні систем починати з малопотужних і в міру необхідності збільшувати потужність системи до 40кВА без особливих змін у схемному рішенні.

Внутрішній світ інвертора OPTI-Solar SP1000 Efecto вражає якістю виготовлення, тут достатньо розглянути фото, думаю коментарі зайві:

гібридний інвертор вигляд усередині

інвертор потужністю 1кВА/800Вт

інвертор OPTI-Solar SP1000 Efecto

Форма вихідного сигналу - синусоїда, це видно з наведеного нижче знімка зробленого при навантаженні 500Вт після виходу інвертора при роботі від акумуляторної батареї.

Гарантійні зобов'язання - стандартна гарантія складає 12 місяців. Але при покупці комплексу обладнання та монтажу від постачальника, Ви зможете домовитись про більш тривалий гарантійний термін, як правило, у таких випадках можна розраховувати на 24 місяці та більше.

Про налаштування, правила експлуатації, умови гарантійних відносин детальніше можна почитати в інструкції поставленої з інвертором.

Ось такий у нас новий інвертор, будуть питання – звертайтесь, допоможемо!

З повагою, ТОВ "Енергогарант", Роман.